Concursul internațional de icoanș “Culorile - lumina sufletului“ - 11 Mai 2017


 În data de 11 mai a.c., s-a desfăşurat la GalaÅ£i, cea de-a II-a ediÅ£ie a Concursului internaÅ£ional de icoană „Culorile – lumina sufletului“, inclus în proiectul educaÅ£ional „Teologia în contemporaneitate“. Anul acesta proiectul a fost acceptat de Ministerul EducaÅ£iei la nivel internaÅ£ional, având ca participanÅ£i pe lângă seminariile, colegiile ÅŸi liceele de artă din Å£ară ÅŸi lucrări din două ţări străine: Italia ÅŸi Republica Moldova. 

La evenimentul găzduit de Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos, în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, a fost prezent ÅŸi Chiriarhul Dunării de Jos, ÎnaltpreasfinÅ£itul Părinte Arhiepiscop Casian.

În concurs au fost înscrise peste 230 de lucrări, de la 20 de unităţi ÅŸcolare – seminarii teologice ÅŸi colegii ÅŸi licee de artă – din Å£ară ÅŸi din străinătate.

Concursul a fost organizat pe mai multe secÅ£iuni: icoană pe lemn, icoană pe carton, icoană pe sticlă, sculptură în lemn, mozaic, frescă, miniatură, compoziÅ£ie pe hârtie, desen pe hârtie ÅŸi icoană pe hârtie.

În funcÅ£ie de nivelul de pregătire al participanÅ£ilor, concursul a fost sistematizat pe categorii: debutanÅ£i, nivel primar, gimnazial ÅŸi liceal cu clasele 9-10 ÅŸi 11-12. 

În urma evaluării ÅŸi jurizării, după criteriile stabilite în metodologia de concurs, au fost stabiliÅ£i ÅŸi câÅŸtigătorii primelor trei locuri de la fiecare secÅ£iune ÅŸi categorie, fiind acordate peste 70 de premii.

În cadrul concursului a existat ÅŸi o SecÅ£iune specială a absolvenÅ£ilor SecÅ£iei Patrimoniu a Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ ÅŸi SecÅ£iei de icoană a Liceului de Artă din GalaÅ£i.

ÎnaltpreasfinÅ£itul Părinte Arhiepiscop a binecuvântat ÅŸi felicitat pe toÅ£i cei implicaÅ£i în acest concurs.

Concursului internaÅ£ional de icoană „Culorile – lumina sufletului“, s-a înscris în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor ÅŸi al pictorilor bisericeÅŸti“ ÅŸi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul ÅŸi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“.

Toate lucrările participante la acest concurs au putut fi văzute în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos, în perioada 11-14 mai 2017.

 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului
 
Culorile – lumina sufletului