Expoziția temporară ”Culorile Ortodoxiei” – 5 august 2015


Expoziţia, alcătuită din panouri fotografice care evidenţiază repere, evenimente şi tradiţii din viaţa spirituală a Bisericii Ortodoxe din Polonia a fost realizată de Ambasada Poloniei în cooperare cu mai multe instituţii culturale din Polonia şi România, cu binecuvântarea Mitropolitului Varşoviei şi a întregii Polonii, ÎPS Sava, sub patronajul onorific al preşedintelui Poloniei, dl Bronislaw Komorowski.

Vernisarea expoziţiei a avut loc în data de 5 august 2015, în prezenţa Excelenţei Sale, domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România, a Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, a reprezentanţilor oficialităţilor locale şi judeţene, a directorilor de instituţii muzeale şi culturale din Galaţi şi Brăila, precum şi a unor preoţi din municipiu şi nu numai.

Cu acest prilej, domnul ambasador a evidenţiat relaţiile bilaterale pozitive dintre poporul român şi cel polonez, precum şi dintre Bisericile celor două popoare, precizând că în Polonia, atât Biserica Romano-Catolică, cât şi Biserica Ortodoxă fac parte din istoria, tradiţia şi identitatea poporului polonez.

„Ne bucurăm, a subliniat Excelenţa sa, că putem să vă prezentăm o parte a bogăţiei culturii şi spiritualităţii poloneze. Biserica Ortodoxă din Polonia este foarte vibrantă şi dinamică prin slujitorii şi credincioşii ei. De aceea credem că este important să prezentăm diversitatea vieţii spirituale şi culturale din Polonia, precum şi tradiţiile bizantine prezente pe teritoriul ţării noastre încă din timpul Evului Mediu!“.

„Această expoziţie itinerantă, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, generic intitulată «Culorile Ortodoxiei», ne familiarizează cu cele mai reprezentative aspecte din viaţa liturgică, tradiţională, istorică şi culturală a Bisericii Ortodoxe din Polonia.
 

culorile ortodoxiei
 
culorile ortodoxiei
 
culorile ortodoxiei
 
culorile ortodoxiei
 
culorile ortodoxiei
 
culorile ortodoxiei