Expoziția “Restituiri... Carte veche și icoană“


Deschiderea celei de-a II-a ediÅ£ii a Sesiunii de Comunicări ÅžtiinÅ£ifice – Atelierele Restaurării  a avut loc la GalaÅ£i în ziua de 3 noiembrie a.c. ÅŸi a debutat cu organizarea unui vernisaj intitulat „Restituiri... Carte veche ÅŸi icoană“.

Evenimentul a fost organizat de către Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos Muzeul în parteneriat cu AsociaÅ£ia Conservatorilor ÅŸi Restauratorilor din România ÅŸi a reunit specialiÈ™tii din domeniul conservării È™i restaurării, precum ÅŸi artiÅŸti, cadre didactice, oameni de cultură ÅŸi numeroÅŸi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ ÅŸi de la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din GalaÅ£i.

La evenimentul găzduit de Muzeul eparhial, în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare „Sergiu Dumitrescu“, a fost prezent ÅŸi Chiriarhul Dunării de Jos, ÎnaltpreasfinÅ£itul Părinte Arhiepiscop Casian, care, în deschiderea sesiunii de comunicări, a adresat un cuvânt de binecuvântare ÅŸi de bun venit, subliniind totodată importanÅ£a unor astfel de manifestări cultural-artistice.

La întâlnire au participat reprezentanÅ£i din Å£ară de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava, Mănăstirea Dragomirna din Suceava, Muzeul National de Arta al României din BucureÅŸti, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu Constantin Brâncoveanu din BucureÅŸti, Muzeul Brăilei Carol I, Centrul JudeÅ£ean de Cultura, Prahova, Muzeul de Arta Vizuala din GalaÅ£i, Muzeul de Istorie Paul Păltânea din GalaÅ£i, Centrul Cultural Dunărea de Jos din GalaÅ£i, Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos GalaÅ£i.

Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în „Anul omagial al iconarilor ÅŸi pictorilor bisericeÅŸti ÅŸi Anul comemorativ Justinian Patriarhul ÅŸi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, precum ÅŸi în programul activităţilor prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la GalaÅ£i.

ExpoziÅ£ia cuprinde icoane ÅŸi cărÅ£i vechi restaurate în cadrul atelierelor muzeului eparhial, precum ÅŸi panouri foto-documentare ce prezintă etape ale procesului de restaurare al acestor obiecte.

Toate lucrările expuse au putut fi văzute în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos, în perioada noiembrie-decembrie 2017, de marÅ£i până sâmbătă, între orele 9.00 – 17.00.

 

Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană
 
Carte veche şi icoană