Cu binecuvântarea ÎnaltpreasfinÅ£itului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos a fost amenajată expoziÅ£ia artistului Florian Doru Crihana, intitulată „Titanic“.
Vernisarea a avut loc în seara zilei de 3 noiembrie a.c., în prezenÅ£a iubitorilor de artă, a unor directori de instituÅ£ii muzeale din GalaÅ£i dar ÅŸi a unor tineri elevi seminariÅŸti.
ExpoziÅ£ia reuneÅŸte aproape 40 de picturi care, dintr-o perspectivă satirică, prezintă diferite imagini ale celebrului vas Titanic, de care se leagă una dintre cele mai mari tragedii navale petrecute vreodată: peste 1.500 oameni au murit în aprilie 1912 când Titanicul, cea mai mare ambaracÅ£iune construită până atunci s-a scufundat, după ce a lovit un iceberg. Nava de 46.000 de tone călătorea de la Southampton la New York cu mai mult de 2.200 pasageri la bord. Doar puÅ£in peste 700 dintre aceÅŸtia au supravieÅ£uit.
De asemenea, artistul a reuÅŸit să surprindă, în aceeaÅŸi notă de satiră ÅŸi umor, diferite ipostaze ale interiorului vasului, ale personajelor, precum ÅŸi momentele cheie ale tragicului eveniment.
Prezentă la eveniment, cunoscutul critic de artă Mariana Tomozei CocoÅŸ l-a descris pe artistul Florian Doru Crihana ca pe un povestitor în imagini, care, prin umorul său dezvăluie alte faÅ£ete ale unei realităţi: „Artistul Florian Doru Crihana este un povestitor în imagini care ne relatează povestiri/poveÅŸti ce au – dincolo de accentele suprarealiste sau chiar fantastice, sau poate tocmai datorită lor – un fel de capacitate de a ne dezvălui, de a pătrunde faÅ£ete ascunse sau mai puÅ£in vizibile ale realităţii. Fiecare situaÅ£ie are sensuri umoristice, dar poate de aceea reuÅŸeÅŸte să capteze atenÅ£ia ÅŸi să evite acel posibil plictis care se naÅŸte din abordarea unei teme mult frecventate de artiÅŸti din diferite domenii. Fiecare imagine stârneÅŸte râsul, dar în ansamblu pluteÅŸte o notă amară de nedumerire în privinÅ£a sensului întregii civilizaÅ£ii, cu mersul ei triumfal spre realizări tehnice de anvergură, de cultivare a confortului ÅŸi bunăstării, dar ignorând pericole fireÅŸti ce o pun sub semnul întrebării.
Prin asociaÅ£ii de imagini pline de inventivitate, prin modul de abordare al unei teme ce pare a fi epuizată ca semnificaÅ£ii, Florian Doru Crihană reuÅŸeÅŸte să ne ofere o perspectivă nouă, proprie, care captivează, amuză ÅŸi în acelaÅŸi timp îndeamnă la reflecÅ£ie“.
Evenimentul de la Muzeul Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos deschide, din punct de vedere cultural, manifestările spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului GalaÅ£i ÅŸi a întregului neam românesc.
ExpoziÅ£ia a fost deschisă publicului larg până la data de 26 noiembrie 2016.
***
Florian Doru Crihana este membru al Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici din România din anul 2007. A deschis numeroase expoziÅ£ii personale la invitaÅ£ia diferitelor galerii din Å£ară ÅŸi străinătate (Germania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Italia), activitate răsplătită cu peste 70 de premii naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale.